Borgermøde 22. november 2022. Foto: BRK

Hvordan skal landanlægget se ud? Energinet inviterer alle borgere til workshop

25-11-2022

Hvordan sikrer vi, at landanlægget passer ind i den bornholmske natur? Hvordan gør vi anlægget pænere at kigge på? Vil du give input til Energinet og arkitekterne bag Energiøens landanlæg, så kom til workshop den 14. december på Bornholms Højskole. 

Onsdag den 14. december 2022 slår Bornholms Højskole dørene op til den første af to workshops, hvor bornholmerne kan komme med ideer og ønsker til, hvordan det kommende landanlæg skal tage sig ud i landskabet.

 

Det er Energinet, der i samarbejde med Arkitema inviterer til workshops, der skal give borgerne et indblik i processen med at udforme og indpasse landanlægget - og ikke mindst give bornholmerne muligheden for at give deres besyv med. 

 

”Vi håber, at mange bornholmere vil være med i processen og give deres input. Det er de lokale, der kender området bedst, og som skal leve med det, når det er færdigt. Derfor vil vi også gerne høre deres ønsker og ideer. Vi er selvfølgelig bundet af, at vi skal bygge et stort el-teknisk anlæg, med en række begrænsninger. Men der er også muligheder for at arbejde med blandt andet landskabet, facader og beplantning, så stationen bliver indpasset bedst muligt i landskabet”, siger Marian Kaagh, der er vicedirektør i Energinet.

 

Det er arkitektfirmaet Arkitema, der skal tegne landanlægget, og de vil tage borgernes ideer og ønsker med sig i processen og udvikle videre på dem. Over to workshops vil de præsentere eksempler på lignende byggerier, og hvordan man kan arbejde med at passe den type anlæg ind i eksisterende landskab. 

 

På de to workshops kan man også lære mere om, hvordan et anlæg af den størrelse er opbygget, hvilke elementer der skal til, og hvilke muligheder og begrænsninger, der er i byggeriet. 

 

”Vi kan ikke få stationen til at forsvinde i landskabet, men vi har gode erfaringer fra andre stationsbyggerier, hvor vi sammen med lokalsamfundet har fundet nogle gode løsninger, der har minimeret indkig til stationen de rigtige steder og samtidig lavet et rekreativt område, der bliver brugt af de lokale”, siger Marian Kaagh.

 

For at kvalificere arkitekturprocessen yderligere, har Energinet og Bornholms Regionskommune i fællesskab udpeget to eksterne arkitekter, der skal fungere som konsulenter på projektet med udformningen af landanlægget. Der er tale om arkitekterne Rikke Juul Gram og Michael Krarup, som til sammen har kompetencer og erfaringen inden for landskab og infrastruktur.

 

Den første workshop er onsdag den 14. december 19.00-21.30 på Bornholms Højskole. Der vil være åbent hus på højskolen samme dag mellem kl. 13 og 16. Her kan man komme forbi og se de udstillede materialer, samt tale med Arkitema og Energinet.

 

Den anden workshop bliver den 2. februar 2023 kl. 19.00 samme sted. Energinet og Arkitema præsenterer et samlet oplæg den 20. marts 2023 kl. 19 ved et arrangement i Elværket i Rønne. Oplægget vil danne grundlag for udformningen af Energinets landanlæg.

 

Læs mere om processen og tilmeld dig første workshop på tilmeldingssiden her.

BORNHOLM - VERDENS FØRSTE ENERGIØ

 

Ved etableringen af energiøen i Østersøen i 2030 bliver Bornholm verdens første energiø og knudepunkt for intelligent grøn energi.

Etableringen kommer til at skabe værdi for Bornholm og bornholmerne og både tekniske og energimæssige samt job-, uddannelses- og samfundsmæssige muligheder.
Læs mere her

Læs mere her: