Virksomhederne skal klædes på til energiøen 

01-07-2022

PL Entreprise, JF Data, Sellesborg Entreprenørfirma er blot et udpluk af de ca. 35 bornholmske virksomheder, som mandag var mødt op til Nationalt Center for Grøn Energis kickoff-event for øens virksomheder.

 

Her kunne de blandt andet møde repræsentanter fra Energinet og Energistyrelsen og tale om, hvordan virksomhederne kan byde ind på opgaver og kontrakter i forbindelse med opførslen og senere hen driften af Energiø Bornholm.

 

Linda Kofoed Persson, som er formand for Erhvervs-, Bolig- og Beskæftigelsesudvalget, bød velkommen til arrangementet.

 

Hun beskriver mandagens arrangement som et vellykket startskud for de bornholmske erhvervsdrivende. 

 

"Min oplevelse er, at virksomhederne gik derfra med en fornemmelse af, at nu er Energiø Bornholm lige på trapperne, og at det indebærer store muligheder for øens erhvervsliv", siger hun.

 

Energiø Bornholm er et enormt og komplekst byggeri, og som rummer masser af potentiale for det bornholmske erhvervsliv. I den forbindelse gjorde Energinet til arrangementet opmærksom på, at de forventer, at etableringen af havvindmøllepark og landanlæg udbydes i nogle store udbud.

 

"Det betyder samtidig, at der kommer en stor underskov af udbud, hvor virksomhederne kan byde ind på alt fra catering til tømrerarbejde. Så det forventes, at der bliver rig mulighed for, at de bornholmske virksomheder kan byde ind på underentrepriser", siger Linda Kofoed Persson. 

 

Til næste år bliver det mere tydeligt, hvordan en virksomhed kan få del i Energiø Bornholms mange udbud, når Bornholms Regionskommune, i samarbejde med klyngerne DigitalLead og Energy Cluster Denmark, fremlægger en kortlægning af, hvilke udbud der kommer, og hvad de kræver af virksomhederne.

 

"Energiøen er et historisk stort projekt for Bornholm. Derfor er formålet med kortlægningen af projektet, i et roadmap, at der blandt andet skabes overblik over de forventede udbudsprocesser både for de store og mindre udbud, således, at de bornholmske virksomheder kan gå energiøen velforberedt i møde", siger Linda Kofoed Persson.

 

Her kan du se slides fra kickoff-eventet:

Slides Energistyrelsen

Slides Energinet*

 

*Senest opdaterede tidsplaner for Energiø Bornholm er indsat i Energinets præsentation, alle tidspunkter vil kunne ændres og er foreløbigt bedste bud pr. juli 2022.

BORNHOLM - VERDENS FØRSTE ENERGIØ

 

Ved etableringen af energiøen i Østersøen i 2030 bliver Bornholm verdens første energiø og knudepunkt for intelligent grøn energi.

Etableringen kommer til at skabe værdi for Bornholm og bornholmerne og både tekniske og energimæssige samt job-, uddannelses- og samfundsmæssige muligheder.
Læs mere her

Læs mere her: